29 Şubat 2016

Kullandığımız Ürünler Nasıl Test Ediliyor.????

Hepimiz artık kesinlikle kullandığımız kozmetiklerin hayvanlar üzerinden test edilmesine karşıyız. İnsanların kullandığı şeyler niye o hayvancıklar üzerinde bir de zorla test edilsin değil mi? Ama bu kozmetiklerin veya ilaçların da bir şekilde denenmesi gerekiyor tabi.


Avrupa Birliği 2004 yılında yayınladığı yönetmelik ile Avrupa Birliği sınırları içinde üretim yapan kozmetik firmalarının hayvanlar üzerinde deney yapılmasını yasakladı. Tabi bütün firmalar da kendilerine alternatif test yöntemleri aramaya başladılar. 
Bunun en kolay ve bariz yolu gönüllü kişiler üzerinde test yapılması tabi. Kendisinden bu konuda bilgi istediğimYaşam Dükkanı ürünlerin piyasaya sürülmeden önce belli cilt tiplerine sahip, örneğin 5 hassas ciltli, 5 kuru ciltli, 5 yağlı ciltli kişilerden oluşan bir grup üzerinde denendiği bilgisini verdi. Ayrıca mesela ürünleri organik olarak sertifikalandıran kurum olan Ecocert'in her firmayı her yıl ürettiği ürünler ve bu ürünlerin içeriğinde kullanılan hammaddeler bazında da gözleme ve denetime tuttuğunu da belirtti. 






Tabi genel olarak insanların “E bu ürünler test edilmeyecek mi? Edilirse insan üzerinde mi test edilecek?” tarzında düşünceleri var. Hayvanlar üzerinde test yapmayan markalar hiçbir şekilde ürünleri test etmiyor değil sadece hayvanlara eziyet çektirmek yerine insan dokusuna çok yakın doku örneklerinde bu testleri gerçekleştiriyorlar ve kesinlikle aldıkları sonuçlar daha yararlı ve kesin sonuçlar oluyor.  Diğer bir konu “Ne yani insanda mı test edilsin?” evet gerekirse insanların üzerinde test edilsin. İnsan denilen canlı gönüllülüğünü dile getirebilen acısını tatlısını reaksiyonunu gösterebilen bir varlık.







"Tabii ki, hayvan deneylerinin alternatifleri var. Bugün dünyanın en büyük kozmetik firmalarından REVLON, AVON ve ORIFLAME gibi uluslararası kozmetik şirketleri, ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmiyorlar. Yeni ürünlerini alternatif deney yöntemleri kullanarak test ediyorlar. Avon 1989 Nisan’ında, Eytex denilen sentetik bir madde üzerindeki testlerin olumlu sonuç verdiğini ve bundan böyle deneylerini bu madde üzerinde uygulayacağını açıklayarak, hayvan deneylerine alternatif bir deney yöntemini kamuoyuna açıklamıştır.

Özellikle Amerika ve Avrupa’daki hayvan hakları ve hayvan özgürlüğü hareketleri sonucunda çoğu kozmetik firması da alternatif deney yöntemlerini kullanmaya başlamışlardır."



*Bu yazı istek üzerine yazıldı, yazının bir kısmı ve görseller Google'dan alıntıdır.

44 yorum:

  1. Aslında genel geçer bir prosedür oluşturulması lazım tüm markalar için,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @lifeofyasmina evet hayvan deneyi hariç belli bir prosedür olmalı ve ona uymalı herkes bence de böylece kimsede soru işareti oluşmaz..

      Sil
  2. Çoğu marka insanlar daha çok bilinçlendikçe ecocert sertifikaları olsun veganlaşma olsun, bu yönde adım atmaya başladı. Biliyorlar ki öbür türlüsü ciddi maddi ve müşteri kaybı olacak =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ilkeataş evet kesinlikle öyle son yıllarda ürünlere paraben koymamaları bile hep bu baskı yüzünden oldu..

      Sil
  3. Ne hayvan ne insan üzerinde test edilsin geliştirilmiş doku örnekleri üzerinde test en iyisi gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @kelebeketkisi insana yine bir derece rıza gösterebiliyor en azından ama hayvan deneyine kesinlikle karşıyım..

      Sil
  4. çok sık makyaj malzemesi almıyorum ama bundan sonra kontrol ederek alırım sanırım, hepsinde bu tavşan işareti var mıdır acaba, ne kadar güvenilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @mervesevim uluslararası "leaping bunny" yani hayvan dostu ürün logosu hayvanlar üzerinde test yapmadığını ve yine test yapan firmalardan da ara mal almadığını kanıtlayan her markada PETA onaylı sertifikadır ve olur.. cyrene gibi bazı türk firmalarının kullandığı tavşan simgesi de vegan ve hayvan dostu olduğunu gösteriyor markanın zaten internet sitesinde sahip olduğu sertifikalar ve hayvan dostu olup olmadığı hepsi yazar.. ayrıca cruelty free markalar diye girerseniz nette PETA onaylı markaların hepsi çıkar..

      Sil
  5. Kesinlikle hiçbir masum canlı , insanların kobayı olmamalı. Hele de kozmetik ürünler için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @cafetigris evet ben de öyle düşünüyorum insan kullanacak insan denesin bence yani..

      Sil
  6. Gerçekten bu önemli bir konu. Üstelik bir hayvanın üzerinde denenen ürünün insan için tamamen uygun olduğu algısı da yanlış bence. Sonuçta dokularımız da oldukça farklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @güzellikhikayesi evet tavşan ya da maymuna uygun insana da uygun çok saçma o zaman insan deneklerde denensin gönüllülük sistemi nasıl ilaç deneyleri yapıyorlar bunlar da böyle olsun..

      Sil
  7. Benim aklıma da ürünlerin yapımında cenin kullanılması geldi . Çok üzülüyorum bu duruma. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sevdicann cenin bilemedim şimdi ama koyun plasentası kullanılıyor bolca..

      Sil
  8. Avon'u duyunca şaşırdım ve sevindim çok fazla alışveriş yaptığım markalardan birisi :) güzel yazı olmuş ;)

    Gözde'nin Blog Günlüğü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @gözdeninbloggünlüğü evet araştırma yapana kadar hayvan deneyi yapmadığını biliyordum ama bu kadar sorumlu davranıp özel bir model geliştirdiklerini hiç duymamıştım..

      Sil
    2. Keşke her firma bu kadar duyarlı olabilse. Belki birgün olur, ümidimi kaybetmicem ^^

      Sil
    3. @gözdeninbloggünlüğü bence hızlı bir şekilde bütün firmalar olacak bu şekilde çünkü bütün dünyada bu bilinç artıyor giderek..

      Sil
  9. Bu konu cok onemli :)) keske tum markalar yapsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @çizelpezuk yavaş yavaş hatta hızla oluyor artık giderek daha çok firma bırakıyor hayvan deneyini..

      Sil
  10. Bende tüm markaların bu tarz konularda daha dikkatli olmasını isterim. Ortak bir karar alınmalı. Her canlı hayatı değerli.
    birgulunlezzetleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @birgülerdoğan avrupa birliğinin hayvan deneylerini yasakladığı gibi bütün dünyada yasalar ile engellenmesi lazım bunun bence de..

      Sil
  11. Bu alanda çalışmaların ve bilinçlenmelerin arttığını görmek sevindirici.. Hayvanların çektiği eziyet hikayelerini duydukça üzülüyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @renklipastasepeti eskiden daha çok ve yoğunmuş neyse ki çoğu firma bıraktı artık yine de yapanlar var tabi ama onlar da bırakacak eninde sonunda..

      Sil
  12. Katılıyorum,bence de bir kural olmalı ve herkes uygulamalı.Hayvanlar ve insanlar dışında tabii..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @şirinkanatlar avrupa birliğinin yasakladığı gibi bütün dünyada yasaklanmalı bence hayvan deneyleri..

      Sil
  13. alternatif deney yöntemi kullanılsa tüm markalarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @fundaöztkn olacak bu eninde sonunda bu şekilde sürdürürlerse satılmayacaklarını anlayacaklar ve bırakacaklar hayvan deneyini..

      Sil
  14. Hayvanlar ve insanlar üzerinde test edilmesine üzülüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @nilgünaydın insanlar en azından gönüllü olmuştur diye düşünüyorum ama hayvanlar üzerinde kesinlikle olmasın artık ...

      Sil
  15. Avon, bazı insanların gözünde sadece katalogla satış yapan, fiyatları ucuz bir marka gözüyle bakılsa da hem hayvanlar üzerinde deney yapmaması, hem de örneğin rujlarında (en pahalı markalarda bile kullanılan) kurşun olmaması gibi sebeplerden sevdiğim ve önerdiğim markalardandır.
    O kadar para kazanan firmalar da keşke bu kadar duyarlı olabilse. Güzellik, kimyasaldan uzak ve çevreye-doğaya saygılı da olabiliyor. Hatta çok daha güzel oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sihrilimavi evet mesela ben avon'un bu derece duyarlı olduğunu bilmezdim bu araştırma sayesinde öğrenmiş oldum gerçekten iyi bir çözüm bulmuşlar..

      Sil
  16. Ben de hayvanların kobay olarak kullanılmasına karşıyım, güzel ve bilgilendirici yazın için teşekkürler :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. çok iyi değinmişsiniz konuya görsellerle desteklemek de iyi olmuş teşekkürler audrey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @kozmetikpsikolojisi teşekkürler beğenmene çok sevindim :-))

      Sil
  18. Hayvanlar üzerinde denenmesi gerçekten ürkütücü.İnşaallah en kısa zamanda tüm firmalar bu gibi deneylerden vazgeçerler:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ortadakarışıkblog evet inşallah sonunda olacak zaten..

      Sil
  19. hayvanlar kullanılmasın yaaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bademlebuduk bence de kullanılmasınlar o minnoşlar :-((

      Sil
  20. Cruelty free ürünler konusunda son derece duyarlı oldum için benim de hoşuma gitti bu yazı. Fakat bir ekleme yapmak istiyorum. Avon ve Oriflame deney yapmıyor olsalar bile Çin pazarında yer aldıkları için orada deney mecburi. Yani dolaylı da olsa bir noktada deney yapıyorlar. Hala tertemiz değil bu 2 marka, bu yüzden tercih etmiyorum 2sini de (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @aslınındünyası zaten ne çekiyorsak bu Çin pazarından çekiyoruz orası düzelse bütün dünyada bitecek bu deney işi...

      Sil
  21. Konuya duyarli firmalarin olmasi çok güzel. Umarim tamamen yasaklanir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @dsoygul evet bence de çok yakında olacak bence zaten..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...