22 Mart 2016

LIFE FITNESS AKADEMİ: “EGZERSİZ VERİMİNİ MÜZİKLE ARTIRMANIZ MÜMKÜN”..

Spor yaparken birçok kişi müzik dinler, kulüplerde ritmik şarkılar çalınır. Yoga gibi egzersizlerde ise tam tersi dingin, düşük tempolu müziklerle gevşemeye çalışırız. Life Fitness Akademi Uzmanı Bünyamin Aysoy; Müziğin performansa olumlu katkılarının bilimsel olarak kanıtlandığını belirtiyor.  Aysoy’a göre; egzersiz müzikli ve müziksiz ortamlarda değerlendirildiğinde müziğin bir dış faktör olarak tüm mekanizmaları üzerinde olumlu etkilerini gözlemek mümkün. Bilim insanları bunu müzikteki ritim ve insan hareketleri arasındaki eş zamanlılığın motor becerilerin artırması olarak açıklıyor. Performansa katkı ise sadece tempo olarak yapılan egzersize uygun müzik dinlemekte sağlanmıyor, burada kişisel deneyim ve beğeniler de önemli; zira tercih edilmeyen ama ritmik bir müzik performansı artıracağı yerde motivasyonu düşürebiliyor.  




Yine seçilen müzik tempo olarak yapılan egzersizle eşzamanlılık oluşturması halinde etkili. Yapılan araştırmalar uyumlu müziklerin performansı olumlu etkilediğini, uyumsuz müziklerin ise antrenmanı güçleştirdiğini ortaya koyuyor.

Life Fitness Akademi egzersiz müziklerinin doğru seçimi için şu tavsiyelerde bulunuyor:

Müzik sportif aktivitedeki hareket ritmini algılamaya yardımcı olmalı
Müziğin melodik ve armonik yapısı sporcuların ruh halini  ifade  etmeli
Çeşitli müzik eğilimleri, aktiviteleri ilgilendirecek türdeki müzikler arasından tercih edilmeli
Müziğin sesi egzersiz yapılan çevrenin her yerinden eşit duyulmalı
Müzik ve egzersiz eşzamanlı olarak seçilmelidir. Müziğin metronom sayısı ne ise egzersiz ritmi de uygun eşzamanlılıkta olmalıdır. Örneğin metronom sayısı 100 olan bir müzik parçası seçildiyse kalp atım hızı da dakikada 100 olacak şekilde egzersiz düzenlenmelidir.

Yüksek sesli ve hızlı müzikler, insana enerji verir ve kalp atış hızının artmasına neden olur, solunum hızını değiştirerek kan basıncını artırır. Yüksek tempolu egzersiz başlarında yükselen bu tempo  gevşeme egzersizlerinde  yumuşak sesler ve yavaş müziklerle yer değiştirmelidir. Rahatlatan müziğin hızı genellikle anne karnındayken işittiğimiz kalp hızıyla (dakikada yaklaşık 72 vuruş) olarak tarif edilir.

Müzik beden ısınıza dahi etki eder. Davul ve bas bedende kalorifer etkisi yaratırken, uçuk ve soyut müzikler serinlik hissi yaratır, özellikle açık havada spor yapanlar için farkı bir bilgi.
Normal kalp atışı hızıyla başlayan ve yavaş yavaş hızını arttıran müzikler dinleyicide heyecan yaratır, özellikle yarışlarda turnuvalarda bu tür müzikler tercih edilmeli  

Müzik yapan ve dinleyen bir grup insan aynı duyguları paylaşmakla kalmıyor, fiziksel olarak da birbirlerine benziyor. Nabız hızları birbirinin aynı oluyor. Müziğin birleştirici etkisi de burada ortaya çıkıyor zaten. Bir birlik duygusu yaratılıyor.

İlginç nokta ise şu; Bu etkilerin bazılarının iskeletten vücuda girdiği tahmin ediliyor. Çünkü duymayan insanlarda bile bu etkiler oluşabiliyor.


www.lifefitness-turkey.com

*Basın Bültenidir.

8 yorum:

  1. Çok doğru gerçekten. Ben de egzersiz yaparken müziğin çok faydasını görüyorum. tabi doğru müziği seçmek de önemli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @renklipastasepeti ben müziksiz egzersiz bile yapamam :-)))

      Sil
  2. Duymayan insanlarda bile etki görüldüğünü okumak çok ilginç geldi... Spor yapmayı çok sevmiyorum ama yaparsam mutlaka müzikle yapıyorum zaten :) Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @başakçelik evet çok ilginç değil mi ben de öyle kulağımda Ipod olmadan spor yapamam kesinlikle ben de..

      Sil
  3. Çok dogru yapilan egzersiz türüne uygun müzik çok faydali oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @dsoygul evet yürüyüşte tempolu bir müzik beni çok motive ediyor mesela :-)

      Sil
  4. Doğru müzik için de bir liste hazırlasanız keşke çünkü spor salonlarının müzikleri pek hoşuma gitmiyor play listime de ne ekleyeceğimi bilemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @manolyaözkan Ipod'umda çok çeşitli şarkı vardır benim genelde onları kullanırım ama
      http://www.pudra.com/saglikli-yasam/spor-egzersiz/kosu-yaparken-dinlenebilecek-sarkilar-13044.htm buradan veya http://www.elmaelma.com/haber/egzersizle-dinlenebilecek-en-guzel-muzikler/16240 buradan da yararlanabilirsiniz..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...