Avrupa Birliği 2004 yılında yayınladığı yönetmelik ile Avrupa Birliği sınırları içinde üretim yapan kozmetik firmalarının hayvanlar üzerinde deney yapılmasını yasakladı. Tabi bütün firmalar da kendilerine alternatif test yöntemleri aramaya başladılar.
Bunun en kolay ve bariz yolu gönüllü kişiler üzerinde test yapılması tabi. Kendisinden bu konuda bilgi istediğimYaşam Dükkanı ürünlerin piyasaya sürülmeden önce belli cilt tiplerine sahip, örneğin 5 hassas ciltli, 5 kuru ciltli, 5 yağlı ciltli kişilerden oluşan bir grup üzerinde denendiği bilgisini verdi. Ayrıca mesela ürünleri organik olarak sertifikalandıran kurum olan Ecocert'in her firmayı her yıl ürettiği ürünler ve bu ürünlerin içeriğinde kullanılan hammaddeler bazında da gözleme ve denetime tuttuğunu da belirtti.
Tabi genel olarak insanların “E bu ürünler test edilmeyecek mi? Edilirse insan üzerinde mi test edilecek?” tarzında düşünceleri var. Hayvanlar üzerinde test yapmayan markalar hiçbir şekilde ürünleri test etmiyor değil sadece hayvanlara eziyet çektirmek yerine insan dokusuna çok yakın doku örneklerinde bu testleri gerçekleştiriyorlar ve kesinlikle aldıkları sonuçlar daha yararlı ve kesin sonuçlar oluyor. Diğer bir konu “Ne yani insanda mı test edilsin?” evet gerekirse insanların üzerinde test edilsin. İnsan denilen canlı gönüllülüğünü dile getirebilen acısını tatlısını reaksiyonunu gösterebilen bir varlık.
"Tabii ki, hayvan deneylerinin alternatifleri var. Bugün dünyanın en büyük kozmetik firmalarından REVLON, AVON ve ORIFLAME gibi uluslararası kozmetik şirketleri, ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmiyorlar. Yeni ürünlerini alternatif deney yöntemleri kullanarak test ediyorlar. Avon 1989 Nisan’ında, Eytex denilen sentetik bir madde üzerindeki testlerin olumlu sonuç verdiğini ve bundan böyle deneylerini bu madde üzerinde uygulayacağını açıklayarak, hayvan deneylerine alternatif bir deney yöntemini kamuoyuna açıklamıştır.
Özellikle Amerika ve Avrupa’daki hayvan hakları ve hayvan özgürlüğü hareketleri sonucunda çoğu kozmetik firması da alternatif deney yöntemlerini kullanmaya başlamışlardır."
*Bu yazı istek üzerine yazıldı, yazının bir kısmı ve görseller Google'dan alıntıdır.
Aslında genel geçer bir prosedür oluşturulması lazım tüm markalar için,
YanıtlaSil@lifeofyasmina evet hayvan deneyi hariç belli bir prosedür olmalı ve ona uymalı herkes bence de böylece kimsede soru işareti oluşmaz..
SilÇoğu marka insanlar daha çok bilinçlendikçe ecocert sertifikaları olsun veganlaşma olsun, bu yönde adım atmaya başladı. Biliyorlar ki öbür türlüsü ciddi maddi ve müşteri kaybı olacak =)
YanıtlaSil@ilkeataş evet kesinlikle öyle son yıllarda ürünlere paraben koymamaları bile hep bu baskı yüzünden oldu..
SilNe hayvan ne insan üzerinde test edilsin geliştirilmiş doku örnekleri üzerinde test en iyisi gibi
YanıtlaSil@kelebeketkisi insana yine bir derece rıza gösterebiliyor en azından ama hayvan deneyine kesinlikle karşıyım..
Silçok sık makyaj malzemesi almıyorum ama bundan sonra kontrol ederek alırım sanırım, hepsinde bu tavşan işareti var mıdır acaba, ne kadar güvenilir?
YanıtlaSil@mervesevim uluslararası "leaping bunny" yani hayvan dostu ürün logosu hayvanlar üzerinde test yapmadığını ve yine test yapan firmalardan da ara mal almadığını kanıtlayan her markada PETA onaylı sertifikadır ve olur.. cyrene gibi bazı türk firmalarının kullandığı tavşan simgesi de vegan ve hayvan dostu olduğunu gösteriyor markanın zaten internet sitesinde sahip olduğu sertifikalar ve hayvan dostu olup olmadığı hepsi yazar.. ayrıca cruelty free markalar diye girerseniz nette PETA onaylı markaların hepsi çıkar..
SilKesinlikle hiçbir masum canlı , insanların kobayı olmamalı. Hele de kozmetik ürünler için
YanıtlaSil@cafetigris evet ben de öyle düşünüyorum insan kullanacak insan denesin bence yani..
SilGerçekten bu önemli bir konu. Üstelik bir hayvanın üzerinde denenen ürünün insan için tamamen uygun olduğu algısı da yanlış bence. Sonuçta dokularımız da oldukça farklı.
YanıtlaSil@güzellikhikayesi evet tavşan ya da maymuna uygun insana da uygun çok saçma o zaman insan deneklerde denensin gönüllülük sistemi nasıl ilaç deneyleri yapıyorlar bunlar da böyle olsun..
SilBenim aklıma da ürünlerin yapımında cenin kullanılması geldi . Çok üzülüyorum bu duruma. .
YanıtlaSil@sevdicann cenin bilemedim şimdi ama koyun plasentası kullanılıyor bolca..
SilAvon'u duyunca şaşırdım ve sevindim çok fazla alışveriş yaptığım markalardan birisi :) güzel yazı olmuş ;)
YanıtlaSilGözde'nin Blog Günlüğü
@gözdeninbloggünlüğü evet araştırma yapana kadar hayvan deneyi yapmadığını biliyordum ama bu kadar sorumlu davranıp özel bir model geliştirdiklerini hiç duymamıştım..
SilKeşke her firma bu kadar duyarlı olabilse. Belki birgün olur, ümidimi kaybetmicem ^^
Sil@gözdeninbloggünlüğü bence hızlı bir şekilde bütün firmalar olacak bu şekilde çünkü bütün dünyada bu bilinç artıyor giderek..
SilBu konu cok onemli :)) keske tum markalar yapsa
YanıtlaSil@çizelpezuk yavaş yavaş hatta hızla oluyor artık giderek daha çok firma bırakıyor hayvan deneyini..
SilBende tüm markaların bu tarz konularda daha dikkatli olmasını isterim. Ortak bir karar alınmalı. Her canlı hayatı değerli.
YanıtlaSilbirgulunlezzetleri
@birgülerdoğan avrupa birliğinin hayvan deneylerini yasakladığı gibi bütün dünyada yasalar ile engellenmesi lazım bunun bence de..
SilBu alanda çalışmaların ve bilinçlenmelerin arttığını görmek sevindirici.. Hayvanların çektiği eziyet hikayelerini duydukça üzülüyoruz...
YanıtlaSil@renklipastasepeti eskiden daha çok ve yoğunmuş neyse ki çoğu firma bıraktı artık yine de yapanlar var tabi ama onlar da bırakacak eninde sonunda..
SilKatılıyorum,bence de bir kural olmalı ve herkes uygulamalı.Hayvanlar ve insanlar dışında tabii..
YanıtlaSil@şirinkanatlar avrupa birliğinin yasakladığı gibi bütün dünyada yasaklanmalı bence hayvan deneyleri..
Silalternatif deney yöntemi kullanılsa tüm markalarda
YanıtlaSil@fundaöztkn olacak bu eninde sonunda bu şekilde sürdürürlerse satılmayacaklarını anlayacaklar ve bırakacaklar hayvan deneyini..
SilHayvanlar ve insanlar üzerinde test edilmesine üzülüyorum.
YanıtlaSil@nilgünaydın insanlar en azından gönüllü olmuştur diye düşünüyorum ama hayvanlar üzerinde kesinlikle olmasın artık ...
SilAvon, bazı insanların gözünde sadece katalogla satış yapan, fiyatları ucuz bir marka gözüyle bakılsa da hem hayvanlar üzerinde deney yapmaması, hem de örneğin rujlarında (en pahalı markalarda bile kullanılan) kurşun olmaması gibi sebeplerden sevdiğim ve önerdiğim markalardandır.
YanıtlaSilO kadar para kazanan firmalar da keşke bu kadar duyarlı olabilse. Güzellik, kimyasaldan uzak ve çevreye-doğaya saygılı da olabiliyor. Hatta çok daha güzel oluyor...
@sihrilimavi evet mesela ben avon'un bu derece duyarlı olduğunu bilmezdim bu araştırma sayesinde öğrenmiş oldum gerçekten iyi bir çözüm bulmuşlar..
SilBen de hayvanların kobay olarak kullanılmasına karşıyım, güzel ve bilgilendirici yazın için teşekkürler :)
YanıtlaSilsevgiler...
@fatmadamyan rica ederim :-))
Silçok iyi değinmişsiniz konuya görsellerle desteklemek de iyi olmuş teşekkürler audrey
YanıtlaSil@kozmetikpsikolojisi teşekkürler beğenmene çok sevindim :-))
SilHayvanlar üzerinde denenmesi gerçekten ürkütücü.İnşaallah en kısa zamanda tüm firmalar bu gibi deneylerden vazgeçerler:(
YanıtlaSil@ortadakarışıkblog evet inşallah sonunda olacak zaten..
Silhayvanlar kullanılmasın yaaaa
YanıtlaSil@bademlebuduk bence de kullanılmasınlar o minnoşlar :-((
SilCruelty free ürünler konusunda son derece duyarlı oldum için benim de hoşuma gitti bu yazı. Fakat bir ekleme yapmak istiyorum. Avon ve Oriflame deney yapmıyor olsalar bile Çin pazarında yer aldıkları için orada deney mecburi. Yani dolaylı da olsa bir noktada deney yapıyorlar. Hala tertemiz değil bu 2 marka, bu yüzden tercih etmiyorum 2sini de (:
YanıtlaSil@aslınındünyası zaten ne çekiyorsak bu Çin pazarından çekiyoruz orası düzelse bütün dünyada bitecek bu deney işi...
SilKonuya duyarli firmalarin olmasi çok güzel. Umarim tamamen yasaklanir.
YanıtlaSil@dsoygul evet bence de çok yakında olacak bence zaten..
Sil