30 Mart 2016

Balın İyisi Binboğa..

Bal.. Bir damlası için yüzlerce arının büyük bir ahenk içinde çalıştığı, kavgasız gürültüsüz, birlik ve beraberlik içinde. Her damlası şifa niyetine değerli. 
İşte tam da arılara uygun bir oluşum. Binboğabal

1973 yılında arıcı ailelerin tıpkı arılar gibi birlik içinde oluşturdukları bir S.S. 745 sayılı Kozan Bal Satış Kooperatifinin marka ismi. Binboğa bal ile de etkinlik çalışmaları sırasında tanıştım. Bu kadar üreticinin bir arada olması beni etkiledi. Bu insanlar balını fabrikaya satıp gidenler değil, hepsi işin ortağı.  1400'e yakın ortak yapısı ile oluşan kooperatif Binboğa Bal markası adı altında satış yapıyor.
Bünyesinde bulunan arıcılar, Türkiye’nin çeşitli ve yüksek rakımlı yerlerinde arıcık ile uğraşıyor ve üye sayıları gittikçe artıyormuş. Bu da onların ülkemizde bir bal merkezi olmalarına olanak sağlayacak bence.

binboğa bal



Binboğa Bal Çeşitleri
Merkezi Adana Kozan’da olan kooperatif Helal Gıda, TSE, ISO9001 ve ISO22000 sertifakalarına sahip. Adana Kozan'daki tesis yılda paketleme kapasitesi ile, alanında Türkiye'nin en köklü tesisi.  
Ürünlerine gelince, Çiçek balı, Çam balı ve Kekik&keven balı.  Şimdi bu ballardan bahsedelim istiyorum.

Binboğa Çiçek Balı
Çiçek balı, bir çok kişinin ilk etapta tercih ettiği bal çeşidi bence. Bunun en önemli nedeni de tadı. Binboğa bal üyeleri Çiçek Balı için İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde ki yüksek yayla ve meraları tercih ediyorlarmış. 
Binboğa Çam Balı

Çam Balı ise, aslında her sabah aç karnına  ılık su ile içildiğinde kilo verdirme özelliğine sahip ama bunu bir çok kişi bilmez. Ayrıca solunum yollarına da çok faydalı. Bingboğa Bal çam balı Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen Kızılçam, Karaçam Halep Çamı ve Göknar Ağacından Temmuz ve Eylül ayları arasında üretiliyormuş.

Binboğa Keven ve Kekik Balı
Daha önce tatmadığım bir çeşidi daha var. Keven ve Kekik balı. Keven bitkisi  ülkemizde Kayseri, Sivas Erzurum, Elazığ Bingöl, Muş gibi 1500 rakım ve üzeri taşlık ve kayalık yamaçlarda yetişen bir bitkiymiş. Bu bitkiyle bal üreten arılardan alınan Keven Balının yüksek ölçüde antioksidan özelliği olduğu söyleniyor. Ayrıca yüksek enerji verdiği ve kan yapıcı özelliği de mevcutmuş.
Balları yedikten sonra, ağzınızda bir petek tadı kalıyor resmen. Oldukça beğendim. Eskiden annem, geceleri süte bal katıp verirdi bize. O tada oldukça yakın bir tat aldım. 
Ürünler cam yada plastik kavanozlarda satışa sunuluyor. 240 gr. İle 850 gram arasında ambalajları mevcut.  Fiyatlar Kooperatif olmasının da ayrıcalığı ile ortalama. Bir çok yerde satılıyor, hatta N11 den bile alabilirsiniz.
Sevgiler.


*Basın Bültenidir.


19 yorum:

  1. Kış aylarında evde en çok tükettiğimiz ürün diyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @gülşahönen bizde de oğlum çok tüketir :-))

      Sil
  2. Ay ben keven balına bayılmıştım bu markanın, bizim evde tükenmesi 1 haftayı bulmadı, resmen yalayıp yuttuk! Bulduğum ilk yerde kocaman kavanozunu alacağım :) Afiyet olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @başakçelik teşekkürler canım marketlerde falan görürsem haber veririm sana :-))

      Sil
  3. balları çok iyi gerçekten kahvaltımdan hiç eksik olmaz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ümrantuncer ben ancak kaymakla yiyebiliyorum ama oğlum ve annem çok sever ve yerler :-)

      Sil
  4. Sabahları olmazsa olmazım bal çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @güzdeninbloggünlüğü harika afiyet olsun :-))

      Sil
  5. Çok faydalı şifalı bir yazı paylaşmışsınız:) ellernize sağlık. Benim de dedem ve amcalarım arıcılık yapıyor. O nedenle doğal balı bolca tüketebiliyoruz. Böyle firmaların olması da sevindirci. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @fundasüzen harika doğal olmazsa zaten faydadan çok zarar verir.. sizin hangi firma paylaşırsanız sevinirim...

      Sil
  6. ben hakiki balsa yerim yoksa yiyemem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @kozmetikpsikolojisi bu doğal üretim bir bal ..

      Sil
  7. Eskiden kahvaltı sofralarımızda eksik olmazdı bal. Son zamanlar da çıkan aldatıcı bal reklamları yüzünden daha dikkatli olmaya başladık ister istemez. Bu markayı hiç denemedik, paylaşımınız yararlı oldu gerçekten. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @kısanıngüncesi ben de kesinlikle marketten alınan herhangi bir balı sokmam eve .. doğalını araştırıp bulup alıyoruz eskiden beri..

      Sil
  8. Bende balı kaymakla çok seviyorum <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @açelyadamdelen evet harika oluyor değil mi :-))

      Sil
  9. Bal şifa kaynağı. Kışın bitki çaylarımızın vazgeçilmezi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @annegüncesi evet ben de süte katıyorum :-))

      Sil
  10. ben şu tuncelide olanlardan aldım gayet güzel çayıma vs koyuyorum şekeri çıkardık komple hayatımızdan :)

    YanıtlaSil